Заместник главният прокурор Мария Павлова, за и.ф. главен прокурор на Република

...
Заместник главният прокурор Мария Павлова, за и.ф. главен прокурор на Република
Коментари Харесай

Искат дисциплинарно наказание на шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова

Заместник основният прокурор Мария Павлова, за и.ф. основен прокурор на Република България, внесе предложение до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да бъде образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Предложението е изготвено въз основа на ревизията, направена на СРП под нейно ръководство в интервала 01.01.2022 година - 31.07.2023 година, който беше назначена от Борислав Сарафов. Още след двойното ликвидиране в Лозен и.ф. основен прокурор изиска оставката на Зартова поради делото против обвинения, който си призна, че предходната година също извършил ликвидиране на момиче по време на сексуален акт, само че делото се е водило за причиняване на гибел по несъобразителност. Тогава той съумял да заблуди следствието. 

От държавното обвиняване показаха, че екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура е извършил 58 инспекции на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефикасен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства - данни за дисциплинарни нарушавания или нарушавания на организацията на работата. Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила пълномощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените й заради пропуски в работата.

В предлагането се показва, че липсата на съответна реакция в тези случаи от страна на административния началник на СРП засилва недоволството на гражданите и се отразява отрицателно върху престижа на правосъдната власт.

При инспекцията е установена още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклоняване от разпоредбите за систематизиране на правилото на инцидентния асортимент и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „ Специализиран “ в съпоставяне с други отдели в СРП.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала управление и контрол. Заключенията на ревизиращия екип са, че следствията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало безучастие, постановления за удължение на законоустановения период от упълномощени от нея заместител районни прокурори в СРП, което се явява в несъгласие със закона. В резултат на това част от следствията не са завършили в рационален период. Констатирана е и липса на ефикасен надзор във връзка с спрените досъдебни производства.

С оглед констатациите от инспекцията заместител основният прокурор Мария Павлова предлага Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на Невена Зартова по Закона за правосъдната власт поради позволени от нея нарушавания и несъблюдение на служебни отговорности.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР